PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

dilluns, 16 de novembre de 2015

SETENA SESSIÓ

Dia 10 de Novembre, després del parèntesi del dia 3, per compromisos professionals de l’Eduardo que preparava l’espectacle “Las Memorias comatosas de Paquita la ibérica” i de David que tenia l’estrena del monòleg “El rey del Gurugú”, continuem amb el procés de creació de l’òpera.
En aquesta sessió hem planificat dividir el grup en 2 i treballar paral·lelament la música i l’expressió corporal. Després de fer un treball conjunt, la meitat del grup amb l’Eduardo treballen l’element de l’aire (vinculat al somni) i creen una melodia que ho representa (xilofons, metal·lòfons, percussió, veu, piano, etc.). L’altre grup treballen amb en David els elements de terra i aire. El pes del cos, l’equilibri, la verticalitat. Sensació de ser aire com a grup, de combinar ser aire-ploma. Investiguem el pes del cos en funció del so (Vocal A més lleuger, vocal I més pesat). Fem una escena coral (sense paraules) de dos grups que es troben i passen de terra a aire, vinculat amb les emocions. Cada grup mostra part del treball realitzat a l’altre grup i fem canvi de grups. Poc temps després de començar a treballar amb el segon grup tenim la visita de Vallès Visió TV. La presència de la TV desequilibra una mica l’estructura del treball i fa que la majoria dels alumnes estiguin pendents de la càmera. Treballem de manera més comprimida, sense acabar de desenvolupar el treball, que queda pendent per la propera sessió. Bones sensacions del treball realitzat.

Vallès Visió TV Noticies 10 de Novembre: Informació de l’òpera des del minut 11.12 fins el minut 14.16: http://www.vallesvisio.cat/valles-visio-noticies-10-de-novembre-de-2015/

El mateix dia 10 s’activa la campanya de micro mecenatge amb VERKAMI: http://www.verkami.com/projects/13376 que estarà actiu fins al 19 de desembre de 2015. (A veure si podem aconseguir el suport necessari dels amics de les arts a l'educació, de les famílies i empreses del municipi).






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada