PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

dimecres, 18 de novembre de 2015

VUITENA SESSIÓ

17 de Novembre
Avui la sessió ha començat una mica més tard perquè el grup ha estat valorant l’òpera de “El Superbarber de Sevilla” programada per El Petit LICEU. En general no els hi ha agradat perquè el text, tot i que era en català, no s’entenia bé i era difícil de seguir.

Hem començant ballant amb moltes ganes i després hem fet un cos de veu, cos i energia per despertar-nos. Avui hem proposat jugar a fer Parodia de l’òpera i hem dividit el grup en 4. Cada grup ha anat uns minuts amb l’Eduardo a l’aula de música per jugar a entonar abans de fer l’escena. Paral·lelament el grup ha fet diferents activitats com tocar-se amb els ulls tancats per parelles, fer escenes teatrals sense paraules amb els dits, etc. Hem parlat dels elements que van treballar la setmana anterior i ho hem vinculat a les emocions. Hem jugat les 4 emocions bàsiques (Tristesa, Alegria, Por i Rabia). Cada grup ha preparat un conflicte que volien representar per fer paròdia de l’òpera. L’idioma tant per parlar com per cantar era un idioma inventat. Quan cada grup estava en acció i sentien un senyal es quedaven congelats i cantaven seguint les pautes del piano. Després de les escenes hem fet un treball de trobar la tensió escènica entre dues persones interconnectades físicament amb una canya de bambú. Algunes persones també han pogut provar el seu registre vocal. Molt bones sensacions sentint totes les veus del grup.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada