PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

dilluns, 30 de novembre de 2015

DESENA SESSIÓ

Hem començat ballant, incorporant la variant de sortir enmig del cercle quan deien el teu nom. I després hem jugat deixar-nos caure i que ens pugin.
Avui hem fet dos grups d’onze. (El grup dels que no tenen por i el grup dels que fan por). El grup dels “Bons” ha anat amb l’Eduardo per crear una melodia. L’altre grup “Dolents” s’han quedat al gimnàs amb el David.

El grup de la Por, han identificat quines coses fan por i han construït monstres per grups, per fer por. Han cridat a la foscor i han començat a planificar una acció per interactuar amb l’altra grup. El grup dels Sense Por, han creat una instrumentació amb cançó i una mica de moviment. Hem fet canvi de grups i el grup de la Por han començat a crear una instrumentació inquietant, mentre que el grup de sense por han repassat el treball que havien fet  i han treballat la verticalitat corporal i l’equilibri del cos davant del desequilibri.

El fet de ser un dia diferent i trencar la seva rutina, sembla que ha pogut afectar a  què el grup estigués una mica més excitat que altres dies. Hem fet una relaxació tot el grup i la valoració del termòmetre. Aquesta vegada ha estat més repartida. Ha destacat els comentaris de persones que consideraven que els seus companys no havien tingut un bon comportament en alguns moments i que. És un bon punt per reflexionar sobre l’actitud de cada persona i que és el que la fa canviar.De la cadena SER ens han confirmat que el diumenge tindrem 4 minuts a les 12h en el programa “Tot és comèdia”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada