PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

dimecres, 28 d’octubre de 2015

SISENA SESSIÓ

Avui 27 d’octubre ha estat una sessió diferent. Després de la benvinguda hem explicat que la setmana vinent no farem sessió d’òpera, però que la recuperarem al novembre. L’Eduardo està preparant l’estrena d’un espectacle musical i jo (en David) estreno un monòleg teatral el dia 7, així que he explicat l’argument de l’obra a tot el grup.

La sessió d’avui ha estat englobada dintre d’una història de ficció. Hem imaginat com seria la pitjor escola del món i cada persona a afegit una característica. Després hem imaginat que era la nostra escola, però que si guanyàvem un concurs de cant coral, faríem la volta al món fent concerts. En grups petits marxaven a l’aula de música amb l’Eduardo i la Sandra per explorar amb instruments i ritmes. Paral·lelament l’Estrella i jo estàvem al gimnàs, on cada persona feia de director d’orquestra musical de tot el grup amb sons vocals. Després hem fet exercicis de dansa coral amb un líder que podia canviar. A continuació han fet imatges amb els cossos d’una escena de l’escola que no volien i una del que si volien. Per acabar, ja amb tot el grup sencer hem jugat a fer ritmes grupals i hem plantejat una història a on un dels membres quedava exclòs per no seguir (en teoria) bé el ritme. La reacció de la resta del grup ha estat expulsar-lo per poder guanyar el concurs. Per acabar hem escoltat diferents finals possibles.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada