PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

diumenge, 13 de març del 2016

SESSIÓ 23

SESSIÓ 23

8 de Març

L’Eduardo la Diana i jo hem vingut una hora abans per condicionar l’espai. Hem posat 100 cadires al voltant de l’espai d’actuació i hem afegit uns moduls de tarima.

Hem començat ballant amb moltes ganes i repassant “La canción de los deseos” que vam començar a treballar la setmana anterior amb nous solistes. Hem afegit alguns moviments.

Hem repassat l’inici dels narradors (que ja estàn més segurs) i les primeres escenes. Després hem fet “La cançó de Frederick” i hem fet la prova de què la canti Oscar i Dan conjuntament.

Per acabar hem fet “La cançó dels dolents” intentant fer alguna variació.

Hem acabat tan justos de temps, que avui ha estat el primer cop que no hem fet el termòmetre de valoració. En Dani (tècnic de llums i so) ha vingut avui i hem valorats diferents opcions per condicionar l’espai. Com el grup és molt nombrós i l’espai no és molt gran, algunes escenes queden poc visible per una part del públic, així que hem valorat de treure part de la tarima pel pròxim dia i tenir més espai.

Tampoc ha estat fàcil decidir on situar els instruments i els músics, ja que hem de tenir en compte la sonoritat de la sala i la proximitat del públic. En una pausa hem fet reunió amb l’alcalde i el regidor de cultura per acabar de parlar dels detalls tècnics pels assajos.

He parlat amb Xeito per pensar en un disseny de mapping per diferents parts de l'òpera, especialment en la part del somni.

La sessió vinent vindrà TV3 per gravar una part de l’assaig. Hi ha una mica de nervis i emoció a la vagada.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada