PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

dimecres, 6 d’abril del 2016

SESSIÓ 26

5 d'Abril 2015

En aquesta sessió hem fet un assaig amb una mica de públic. Una de les recompenses del Verkami era venir a veure un assaig i de 6 persones que van demanar de venir, finalment han assistit 4 persones a veure una part de l’assaig. (Els avis de la Jana i la mare i pare d’en Roger).

En aquesta sessió ha estat la primera vegada que hem fet tota l’òpera seguida, amb la música en directe, parant el mínim possible.  Només ha quedat per fer dues escenes i una cançó. La Jana ha fet un esforç considerable i ha fet un molt bon primer passe.  L’Oscar ha fet un molt bon assaig amb el seu nou paper. Es nota que està més tranquil i segur.  Hem fet per primer cop  “La cançó de les fades” i tot i que s’ha de treballar més, ha millorat bastant.  Superar la vergonya davant dels companys és un bon primer pas! Algunes persones encara tenen dubtes amb algunes frases i alguns canvis d’escenes.  Hem insistit en què tothom ha d’estudiar més. Ha anat bé per visualitzar la feina que queda, sobretot lligar totes les escenes i cançons.

Avui ha vingut en Xeito per veure l’òpera i fer-nos suggeriments de mapping (Projecció d’imatges o vídeo per crear efectes i ambients concrets). El dilluns vinent portarà algunes propostes.

Hem comprovat que és necessari que els músics puguin sentir bé les veus per acompanyar millor. Serà necessari equalitzar els instruments i les veus. En Dani Moreno provarà el so el pròxim assaig.


La setmana que ve serà molt intensiva. Vindrem 4 dies al Celler i haurem de millorar molts detalls cada dia.  En el blog publicarem un resum de la setmana. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada