PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

dimecres, 27 d’abril del 2016

ASSAJOS FINALS I PRESENTACIÓ DE "EL SOMIADOR D'OR"

Hem fet una Setmana intensiva d’assajos i una setmana de funcions!!
La recta final per presentar l'òpera EL SOMIADOR D'OR ha estat molt intensiva! 
La setmana de l'11 al 15 vam fer 4 dies d'assaig matinal, de 9 a 12h, dilluns, dimarts, dijous i divendres. Cada dia hem anant introduint aspectes nous com les llums, el mapping, el so, la pantalla per projectar les imatges, les màscares de les fades, etc.
El grup estava content, però també inquiet i a vegades una mica nerviosos. En alguns moments rebien moltes indicacions simultànies de diferents persones i no era fàcil d'assumir. Després hem explicat que no diríem res fins al final de cada assaig, quins aspectes s'han de tenir en compte per millorar de cara el proper assaig. Amb un marge d'acció més lliure i de confiança els alumnes han començat a responsabilitzar-se de moltes coses més i la representació ha començat a créixer i a respirar més. 
Les dues primeres funcions amb la resta d'alumnes de l'escola han estat com dos assajos generals! Al ser la primera vegada que es prova amb públic, ha estat molt útil per ajustar diversos aspectes. Bones sensacions. Molt maco el final cantant un bis de "La canción de los deseos" amb tot el públic.
La funció de dimarts amb alumnes de 5è i 6è ha estat més complicada, el fet que el públic hagin sigut persones com ells o una mica més grans ha tingut un pes important. Abans de començar estaven molt més inquiets i algunes p

ersones tenien por que es poguessin riure d'ells. La funció ha sortit bé, però han estat molt més cohibits en general. No s'apropaven gaire al públic. El dimecres han vingut amb més ganes i confiança i ha estat una bona funció.
 Ha estat un moment molt maco quan al final, el públic parlava directament amb els actors per fer preguntes o comentaris. Ha anat molt bé tenir un dia de descans per a tothom.
El divendres eren les dues últimes funcions i les primeres per adults. Teníem la sensació d'una estrena i al mateix temps d'una cloenda. Abans de la primera funció alguns alumnes estaven emocionats pensant que era el final. Mirant el vídeo del procés a més d'un li han saltat les llàgrimes.
La funció de les 15h ha estat per familiars i alguns convidats. És la funció que l'Albert ha gravat en vídeo! Un plaer veure'l's contents i gaudir de fer la funció! Han vingut diverses persones del Departament d'Ensenyament i la directora del servei educatiu del Liceu. Els hi ha agradat molt i ens han animat a continuar i a donar-nos un cop de mà en els aspectes que puguin.

L'última representació ha estat la funció especial dels mecenes de Verkami i dels convidats de l'Ajuntament de Martorelles. Una representació molt bona, potser la millor i la més emotiva. Tot el públic de peus ha fet una ovació increïble! I el final ha estat ple de sorpreses i regals de l'Ampa, dels nens i nenes, de l'escola... i hem acabat fent un berenar conjuntament i comentant com hem viscut l'experiència. Un final molt bonic!!! Gràcies a tota la gent que ho ha fet possible!!!! Ben aviat farem valoració de tot el projecte amb tot l’equip que ha participat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada