PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

dimecres, 30 de març del 2016

SESSIÓ 25

SESSIÓ 25 - 29 de Març
La sessió d’avui arriba després de les vacances de Setmana Santa i amb les imatges que va emetre el 28 de març TV3 al telenotícies vespre. 
Avui en Roger no ha vingut per malaltia i l’Osama sembla que també. Les baixes en un treball grupal sempre es noten i més al final d’un procés. Esperem que puguem comptar amb tot el grup pels assajos que falten.
Hem començat parlant del que faríem i ballant.
L’Albert ens ha tornat a acompanyar al piano. La part musical ha començat amb la cançó de les fades, que no havíem incorporat a l’espectacle.
En la part teatral hem repassat les escenes introduint canvis de moviment, de manera que les escenes siguin més dinàmiques i millorin la visibilitat envers el públic. Hem canviat la tarima en posició horitzontal i separada de la paret. Ha funcionat molt millor.
En una de les escenes del somni de Frederick, l’Oscar no estava molt concentrat. Després de parlar amb ell, ha expressat que no volia fer el personatge de Frederick. Ha comentat que representa molta pressió i no està acostumat a ser el centre. Hem mirat de buscar altres formes d’ajudar-lo perquè pugui fer-ho, però ha dit que no.
Llavors hem buscat qui podria ser un/a substitut/a què no desequilibri molt el canvi de paper.  Hem pensat en l’Ian perquè ja es va oferir, però deixar el seu paper de Follet seria una llàstima i a més el seu registre vocal és diferent de la cançó de Frederick. Li hem dit a algunes persones, però han dit que no ho volien fer. Finalment la Jana ha acceptat fer-ho amb il·lusió, tot i que li sabia greu per l’Oscar. Hem tornat a parlar amb l’Oscar i tot i que ara estava més animat a fer-ho, hem pensat que no podem deixar-li aquesta responsabilitat quan ha demanat que no la vol, i més tenint en compte que queda molt poc temps. Hem deixat oberta l’opció  que si es prepara bé el paper de Frederick paral·lelament, llavors podria fer alguna de les funcions.  No és una situació fàcil gestionar.  
L’Oscar té el dret a dir no i nosaltres tenim la responsabilitat de buscar alternatives, però hem de treballar el valor del compromís i també el de la humilitat, com l’acceptació del que passa. Hem de buscar l’equilibri d’acompanyar a l’Oscar i protegir el procés artístic per tenir el millor espectacle possible.
De vegades volem fer una cosa i després no podem, això no ens ha de desanimar, l’èxit és haver-ho intentat.  (Un bon aprenentatge). En aquest moment és quan hem de ser més comprensibles i recolzar les decisions personals sense judicis. (Aspecte complicat).
Després la Jana ha cantat per primer cop “La cançó de Frederick” (Ara també Fredericka) sola, i amb en Dan i amb l’acompanyament de l’Oscar.
En aquesta sessió no he fet cap foto. Així que adjunto unes imatges que m’han fet pensar en l’escena del bosc, que trobo molt maques. La imatge en color és d'Andrea Detzö, artista visual hongaresa instal·lada a Nova York. La segona imatge és una il·lustració de Jimmy Liao del llibre El secret del bosc.
Avui han trucat a l’escola del diari 9NOU per fer una notícia del projecte i també del programa info K de Super3 ha emès les imatges en el seu programa. aquí teniu el link:
http://www.super3.cat/infok/videos/5591860/Una-escola-on-fan-opera/
El dijous farem assaig d’escenes visuals amb la Míriam i el divendres la Manoli començarà a treballar l’elaboració de les samarretes per l’espectacle.

La recta final cap a l’espectacle es presenta molt emocionant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada