PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

diumenge, 21 de febrer de 2016

SESSIÓ 20

Avui hem començat ballant com habitualment i fent una activitat d’omplir els espais buits. La sessió d’avui ha servit per revisar l’obra des de l’inici de fins a la primera cançó. Hem fet diferents exercicis per millorar la narració del principi i per millorar les accions físiques. Hem afegit accions i frases de les seves improvisacions dins de l’escena del somni. L’Oscar ha cantat per primer cop la cançó amb la resta de companys i hem vist com els nervis, ens poden frenar. A la segona hora hem repetit tot amb música en directe. La Sandra avui no ha vingut per estar amb grip. El Dan, en Sergio i el Daniel Gómez han tocat molt bé la introducció i l’escena ha millorat molt. L’Eduardo ha tocat el piano. La segona vegada que l’Oscar ha cantat ha millorat, però encara estava nerviós. L’actitud dels companys ha estat molt positiva i li han fet un aplaudiment.

La sessió ha estat molt intensa i productiva i l’actitud del grup excel·lent! De fet a la valoració tothom ha estat a la part alta del termòmetre dient que ho havien passat bé i que havien treballat molt!

Ara comencem una fase fascinant amb pujades i baixades de sensacions. La confiança serà clau. Serà important que el grup tingui paciència i que doni suport a qui ho necessiti per seguir sumant. Fer una òpera com aquesta, fa que t’hagis d’exposar contínuament i tots i totes podem tenir moments de fragilitat. És molt important cuidar-nos entre nosaltres. Avui ha estat un gran primer pas.

Ben aviat planificarem una reunió amb les famílies per començar a preparar el vestuari, amb l’ajuntament per començar a preparar les necessitats tècniques.


La següent sessió serà el divendres 26 i serà la primera sessió a el Celler de Carrancà; el lloc on es presentarà l’òpera. En principi, ja tots els assajos fins a l’estrena es faran en aquest espai teatral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada