PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

dilluns, 15 de febrer de 2016

SESSIÓ 18

La sessió d’avui l’hem fet sense la presència de l'Eduardo, ja que a causa d'una incidència amb Renfe ha complicat el seu desplaçament. També ha faltat el Roger perquè estava amb la grip.

 Abans de començar la sessió hem fet una reunió amb l’Estrella i la Manoli per tractar diferents temes importants. El dimecres vinent 17 de febrer tenim reunió amb la Directora General de Primària d’Ensenyament per parlar del projecte de l’òpera. I el dimarts 16 es tanca la convocatòria per presentar una sol·licitud de subvenció a Cultura de la Generalitat (Nous Públics). Si aconseguim aquesta subvenció els números sortirien millor i fins i tot ja tindriem quelcom pel projecte del curs vinent. Per últim, dir que ens han confirmat de TV3 que vindran al març per fer una gravació per emetre el projecte al telenotícies.

La sessió l'hem començat asseguts en cercle i parlant sobre la sessió anterior i després hem ballat i hem fet una nova dinàmica d’abraçades.

NOVA CANÇÓ INSTRUMENTAL. Hem començat a explorar diferents opcions d’actuar l’inici sense paraules, tot jugant la situació dramàtica amb la música. L’escena funciona bé, però hem vist que si queda sense pautar detalladament, costa més fer la repetició i es van generant jocs des dels diferents impulsos. Ho ajustarem el pròxim dia. Paral·lelament la Sofia ha cantat la cançó de la fada.
Després hem repassat l’escena dialogada i hem cantat la “Canción de los deseos” amb la Sandra.

El dimecres 10 l’Eduardo vindrà a l’escola per poder avançar algunes parts musicals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada