PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

dijous, 17 de desembre de 2015

TRETZENA SESSIÓ

Dimarts, 15 de Desembre 2015

Aquesta sessió ha estat l’última de l’any 2015, el dimarts vinent 22 l’escola farà activitats de Nadal.
Al començament el grup ha fet un regal a l’Eduardo i en David; una postal nadalenca molt maca, on signava tot pel grup.
Avui hem tornat a començar ballant amb moltes ganes! Hem fet una història amb elements basada en situacions que han anat sortint anteriorment. La història comença amb en Frederick, un nen somiador, que no acaba de ser comprès per la resta perquè diu que els seus somnis no són possibles i de vegades se'n riuen d’ell. A partir d’aquí han fet diferents escenes per grups o per parelles, on havien de jugar diferents personatges. Han fet de Frederick, de la Fada dels desitjos, de follet entremaliat, etc. La sessió ha estat fluida molt i han hagut molts moments interessants on han escrit els seus desitjos, han fet d’animals per un efecte màgic, també han fet de bons o de dolents, etc. S’ha creat un clima de treball excepcional i tothom tenia ganes d’actuar i de participar. Ha estat la sessió més ben valorada i es notava que estaven molt contents. Hem acabat ballant tots junts per petició del grup.
Després l’Eduardo ha anat a cantar amb les persones que, en principi, han dit a l’entrevista personal que els hi agradaria cantar com a solistes. Ara ja podem començar a definir la història i crear les cançons de cara al gener, on començarem la segona fase del procés. Quines ganes!!!!

Bon Nadal i bona entrada d’any nou per a tothom!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada