PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

dijous, 26 de novembre del 2015

NOVENA SESSIÓ

Quan hem arribat el periodista Lluís Vilaró ja ens esperava al gimnàs amb la Manoli, directora de l’escola. Hem parlat una mica del projecte i de la sessió que faríem perquè ell pugui plantificar una mica la seva feina de gravar, fer entrevistes i fotos. En Lluís treballa per l'Agencia Catalana de Notícies (és un servei públic que penja noticies perquè els mitjans que vulguin els hi puguin donar visibilitat).
Hem començat ballant tots junts i després hem fet diferents exercicis per grups, per parelles i individuals. Hem fet improvisacions grupals on havien d'identificar situacions que viuen com una opressió o accions que fan que no els hi agrada fer.  Després hem girat l’escena a partir de la transformació  a superheroi per canviar la realitat tal i com els hi agradaria. Paral·lelament les persones que no havien fet cant solista amb el piano, ho han fet a l’aula de música amb l’Eduardo. Després de presentar les escenes creades, hem fet dos grups i un ha anat a fer instrumentació a l’aula de música i l’altre ha fet cant coral amb la Sandra. Després hem fet canvi de grups i al final hem acabat tots junts fent cant coral i una relaxació. Avui l’Estrella ha portat les respostes escrites de tots els alumnes sobre què és el que els hi agrada més a la vida, al teatre i a la música. Respostes molt interessants! En el termòmetre de valoració de la sessió tothom estava situat al 100%. Alguns han demanat fer més relaxacions.
 Aquesta setmana tornem dijous!! Després de la sessió ens faran una entrevista de Ràdio Barcelona-Cadena SER pel programa “Tot és comèdia” (dissabtes i diumenges de 12 a 14h.)
Ja han publicat article sobre el projecte a 2 mitjans de comunicació i estem molt contents!!!
Aquí van els enllaços: 











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada